Pilot De Groene Plaatsmakers
Dankzij het innovatiefonds van de GGD Hart voor Brabant kregen we in 2021 een geweldige kans om onze eerste pilot met De Groene Plaatsmakers uit te voeren. We gingen in april 2021 aan de slag met een groep enthousiaste en gedreven jongeren. Deze jongeren wilden hun talenten ontwikkelen en inzetten voor meer natuur in de stad. Dit deden zij op vrijwillige basis naast school, studie en werk. Zij zetten hun tijd en energie in omdat zij een betekenisvolle bijdrage willen leveren aan een natuurrijke, gezonde en toekomstbestendige stad.
Het succes smaakte naar meer
Tot april 2022 hadden we een budget via het innovatiefonds. Hiermee was het mogelijk om de ondersteuning en de ontwikkeling van ons concept te financieren: Alice Korsch als lokale jongerencoach, projectondersteuning door Sanne Hiemstra en mijzelf en advisering en meedenkkracht van onze samenwerkingspartner Nature for Health.
De financiering vanuit het innovatiefonds was helaas tijdelijk. En een jaar bleek te kort voor een duurzame borging bij een lokale natuur- of jongerenorganisatie in ‘s-Hertogenbosch. De jongeren besloten in april 2022 zelfstandig als vrijwilligersgroep door te gaan. Alice en Roos bleven op de achtergrond actief om met de jongeren op zoek te gaan naar die borging en manieren om als onafhankelijke groep jongeren door te gaan. Tot november 2022 hebben we deze ondersteuning van de jongeren kunnen volhouden. Maar de afgelopen paar maanden zijn er veel ontwikkelingen geweest: de groep jongeren is steeds kleiner geworden door nieuwe uitdagingen zoals een nieuwe baan, vervolgstudie en verhuizing naar een andere stad.
Voor duurzame borging is financiering nodig
De paar jongeren die overbleven hebben besloten te stoppen. Naast studie en werk is het lastig om naast hun vergroeningsprojecten ook nog actief de pr en werving en begeleiding van nieuwe jongeren op te pakken. Er kan heel veel door mét jongeren aan de slag te gaan. Maar voor een echt duurzaam karakter is professionele, betaalde ondersteuning nodig. Niet omdat ze het niet kunnen, maar vanwege het 'uitvliegeffect' dat hoort bij de levensfase waarin jongeren zitten. Daarnaast hebben jongeren, gemeente en andere organisaties tijd en ervaring nodig om elkaars positie, mogelijkheden én de kansen te ontdekken. Een lokale teamcoach en een projectleider vormen een intermediaire rol bij het concreet maken, de jongeren helpen de weg te vinden in wet- en regelgeving, verbindingen leggen met de juiste beleidsafdelingen en vragen wat jongeren, gemeente en anderen van elkaar nodig hebben om te kunnen samenwerken.
Leerzaam en betekenisvol
De laatst actie van de jongeren was een groot project: de aanleg van het Tiny Forest op 25 November 2022 aan de Mgr. Diepenstraat. Het is een supermooi resultaat en daarmee een hele mooie afsluiter van De Groene Plaatsmakers Den Bosch. De jongeren hebben het fantastisch met elkaar gedaan. We zijn dan ook supertrots en de jongeren kunnen terugkijken op een mooie, leerzame en betekenisvolle tijd. De vergroeningsacties van de jongeren hebben op verschillende plekken in de stad vuurtjes aangewakkerd. Zij hebben inwoners enthousiast gemaakt en er ontstond door de vele samenwerkingen een netwerk van mensen rondom de jongeren die actief bijdragen aan de vergroening van de stad.