Opdrachten & initiatieven
Plaatsmaken kan op vele manieren. Dit doe ik via mijn werk bij Kunstloc Brabant, via betaalde opdrachten en via eigen initiatieven. Door letterlijk op een fysieke plek zoals op Het Zandvang plaats te maken voor voorstellingen of door plaats te maken voor verschillende ideeën en perspectieven via een dialoog of een creatieve bijeenkomst.
Waar ik mee bezig ben:
- Ik ben adviseur kunst, zorg en gezondheid bij Kunstloc Brabant
- Bij theatergezelschap Stormkamer was ik in 2022 kwartiermaker Jeugd voor De Salon: Een Nieuwe Wereld. In 2024 werkte ik voor hen als kwartiermaker Stadsgesprekken voor het randprogramma rondom de voorstelling De Staat van Babylon over afgehaakt Nederland.
- In Laarbeek adviseer ik de initiatiefgroep Gemeenschapskracht Laarbeek.
- Ik ben adviseur en coördinator van de Koepel van Zorgcoöperaties Zuid Nederland.
- Daarnaast ben ik als betrokken buurtgenoot actief in mijn eigen wijk, onder andere als één van de organisatoren achter de Zotte Zomercamping en één van de initiatiefnemers achter De Stem van het Bos.
Hieronder vind je een greep uit initiatieven en activiteiten waar ik bij betrokken ben (geweest).
De Groene Plaatsmakers Den Bosch
Jongeren zijn de Groene Plaatsmakers
De Groene Plaatsmakers is jongerengedreven: het is van en door jongeren met impact voor ons allemaal. Met De Groene Plaatsmakers brengen we de werelden van de leefomgeving, natuur, duurzaamheid, (publieke) gezondheid bij elkaar. Door een lokale aanpak waarbij we mét jongeren aan de slag gaan. Zij zijn de Groene Plaatsmakers.
Tijdens de pilot werkten we met een team van 14 groene plaatsmakers variërend van 17 tot 26 jaar. Een enthousiaste en gedreven groep jongeren die hun talenten, vaardigheden en kennis onbaatzuchtig inzetten. Op vrijwillige basis, naast school, studie en werk hebben zij hun tijd en energie gestoken in hun eigen en elkaars ideeën en initiatieven. Dit omdat zij een betekenisvolle bijdrage willen leveren aan een natuurrijke, gezonde en toekomstbestendige stad. Zij hebben in 2021 en 2022 zo’n 450 Bossche jongeren, 90 inwoners en zo’n 25 maatschappelijke partners en bedrijven betrokken bij hun plannen. Met hulp van velen hebben we ideeën tot werkelijkheid laten komen!
Een gezonde, natuurrijke leefomgeving
Dóór jongeren, vóór de samenleving
Buurtinitiatief De Zotte Zomer Camping
Contacten in de buurt versterken
Een maand na het begin van de Coronamaatregelen maakte ik deel uit van een groepje buurtgenoten uit de Tielekeshoeven in Rosmalen. Deze buurtgenoten hebben plaats gemaakt voor laagdrempelige activiteiten georganiseerd door buurtgenoten zelf. Dit om ervoor te zorgen dat we het in tijden van Corona fijn hebben met elkaar en vooral om kansen te zoeken en te kijken naar wat wél kan.
Het begon met buurtborden, buurtboekjes en een geslaagde alternatieve Koningsdag. In de zomer werd de Tielekeshoeven omgetoverd tot een ‘Buurtcamping’: op vakantie met de buren maar dan lekker slapen in je eigen huis. Er is in de zomer van 2020 plezier gemaakt, buurtgenoten hebben elkaar positief verrast, elkaar geholpen en elkaar (opnieuw) leren kennen en waarderen als buur en medemens. En het hield hier niet op: ook nu nog verandert onze wijk tijdens de zomervakantie in een buurtcamping!!!
- Lees hier het interview met mij in De Molen Streekwijzer
- Lees hier meer over het buurtinitiatief
- Lees meer in het artikel waarin we terugblikken op twee zomers Zotte Zomer Camping
- De Rosbode publiceerde in januari 2022 een interview over onze activiteiten
Elkaar leren kennen en waarderen
als buur en medemens
Groeten uit het Zandvang
Succesvolle samenwerking
In de zomer van 2020 organiseerden Matias Cordiviola en Eva van Roekel samen met mij ‘Groeten uit het Zandvang’.
Het oude gemaalhuis het Zandvang is een bijzondere plek in het buitengebied tussen ’s-Hertogenbosch en Rosmalen in. Een ideale plek om in de buitenlucht samen te komen en te genieten van voorstellingen van Kindertheater Pietepaf en van de Bossche singer-songwriter Eva van Pelt.
Een heerlijk initiatief en een succesvolle samenwerking met stichting Dokumento, stichting Jong Actief, het Waterschap Aa en Maas, de Gemeente ’s-Hertogenbosch en De Bossche Zomer.
- Klik hier voor een impressie van de zomer van 2020.
- Volg Groeten uit het Zandvang op Facebook.
- Lees hier meer over Kindertheater Pietepaf en Eva van Pelt.
Dialoogsessie Brabantse Betekeniseconomie
Dialoog met ruimte voor ieders
perspectief en ideeën
In opdracht van ZET organiseerde en faciliteerde ik samen met Thijs van de Schoot en Jim Retra een dialoogsessie over de Brabantse Betekeniseconomie.
Op zoek naar antwoorden en vanuit de dialoog verbinden en echt luisteren met ruimte voor ieders perspectief en ideeën. Een mooi gesprek over sprankelen, verleiden en experimenteerruimte creëren, als individu een beweging in gang zetten, klein beginnen. Omdat mensen zelf die als inwoner, buurtgenoot, medewerker, collega, bestuurder of CEO vanuit samenleving, overheid, onderwijs en bedrijfsleven de wereld kunnen veranderen. Van ‘What’s in it for me?’ naar ‘What's in it for WE?’.
- Bekijk het filmpje naar aanleiding van deze dialoogsessie.
- Lees hier het verhaal van Thijs.
- Lees meer over de Brabantse Betekeniseconomie.
- Of beluister de podcastserie Nieuwsgierige Gasten waarbij ik Thijs en Jim mocht coachen.
Bossche Changemakers Challenge
Ontdekkingsreis naar jongerenparticipatie nieuwe stijl
Met Fimke Zwerink en Mariëlle Hornstra organiseerde en faciliteerde ik de eerste editie van de Bossche Changemakers Challenge: een ontdekkingsreis naar jongerenparticipatie nieuwe stijl in opdracht van de gemeente 's-Hertogenbosch.
Resultaat: Nieuwe ideeën voor samenwerking mét jongeren voor een ondernemende, sociale en zorgzame stad.
- Klik hier voor het impressieverslag van deze bijzondere dialoogsessie met jongeren, beleidsmakers en ondernemers uit 's-Hertogenbosch.
Nieuwe ideeën
voor samenwerking
mét jongeren
Changemakers Challenge met Brabant Branding en Groupmapping
Ondernemers met nieuwe future-proof ideeën naar huis
Brabantse bedrijven zoals GBO, PamGene, CM, het Solar team van de TUe en de Universiteit van Tilburg deelden tijdens deze meeting hun future challenge met een groep young changemakers.
Gezamenlijk verkenden zij de vraagstukken, tilden het uit de box en genereerden zij nieuwe ideeën. Samen met Bart Roestenberg van Groupmapping en Mariëlle Hornstra faciliteerde ik voor Brabant Branding de creatieve dialoog. Ondernemers met nieuwe future-proof ideeën naar huis, eigentijdse antwoorden op hun vraagstukken.
- In dit filmpje de reacties van deelnemers.
Gezamenlijk
vraagstukken verkennen,
ze uit de box tillen en
nieuwe ideeën genereren
TEDxYouth@Brabantlaan
Een positieve beweging door en voor jongeren
TEDxYouth@Brabantlaan: een initiatief van Mariëlle Hornstra en mij samen. Ons doel: een positieve beweging met, door en voor jongeren in Brabant. Dit om het dominante denken in risico’s en kwetsbaarheid als het om de jeugd gaat, te doorbreken.
Wat als we verhalen van jongeren die werk hadden gemaakt van hun droom nou eens een podium zouden bieden? Zo ontstond TEDxYouth@Brabantlaan met als doel te laten zien welke potentie er in jeugd schuilt en anderen – jong en oud – in beweging te zetten.
In 2012 vond het eerste event plaats in het Brabantse provinciehuis. Georganiseerd voor en door jongeren. Budgetloos en met een klein leger vrijwilligers en samenwerkingspartners volgden events in Eindhoven (2013), Breda (2014) en Tilburg (2015). Het vertrouwen in wat mensen wél kunnen, het denken in mogelijkheden en het zien van kansen bracht heel veel mensen bij elkaar. De kracht van verhalen, het benutten van hetgeen je onderweg tegenkomt en durven vertrouwen op talent en inzet van ieder waar je mee samenwerkt vormden het succes van vier fantastische TEDxYouth-edities.
- Klik hier voor de visuele impressie van het eerste TEDxYouth event.
- Het visuele verslag van het tweede TEDxYouth event vind je hier.
- De TEDx Talks zijn te vinden opYouTube.
- Lees hier ons artikel 'Çreating a Positive Movement by Connecting and Sharing' gepubliceerd door Society 3.0.
Een podium voor jongeren en hun verhalen