Buurtnatuur-actie in 2022

Tegels er uit, planten er in

In heel Nederland worden tijdens het NK Tegelwippen tegels vervangen door beplanting. Op zaterdag 22 oktober gingen we met buurtbewoners uit mijn buurt, de wijk Sparrenburg in Rosmalen, samen aan de slag en wipten in één dag een record aantal van 792 tegels. 

 

Plaatsmaken voor buurtnatuur!

Geïnspireerd door de geslaagde actie van vorig jaar met De Groene Plaatsmakers in 2021 bereidde ik samen met Jeroen van Lente een nieuwe actiedag voor. Dit keer zocht ik samenwerking met de Woonstichting Joost om nog meer buurtbewoners te betrekken bij de actie.

Want onze wijk is groen maar kan nog véél natuurrijker en biodiverser. Met planten en bloemen om je heen krijg je een beter humeur en adem je schonere lucht in. Daarnaast blijft het in de zomer heerlijk koel. Bij extreme droogte houdt natuurrijke bodem meer water vast. En bij veel regen kan het regenwater makkelijker weg. Daarom: tegels eruit en (biologisch) groen erin! Dit kan door het aanleggen van geveltuintjes, door boomspiegels te vergroten en te beplanten en onze achtertuinen te onttegelen. Iedere tegel telt!

Een geslaagde dag

De meeste straten uit de wijk waren vertegenwoordigd en jong en oud was aan de slag. We hadden via het wijk- en dorpsbudget biologische tuinaarde van Bio-Kultura en biologische plantjes bij Sprinklr gekocht om uit te deken aan de tegelwippers. De gemeente maakte het mogelijk om ook nog biologische zaden bij Tuinjoop te kopen. Een aantal vrijwilligers hielpen bij het uitdelen hiervan en buurtgenoten hielpen elkaar. Alex van De Groene Plaatsmakers kwam ook helpen! En er was een super leuke en leerzame workshop van Carlijn Krielaars: de Groene Buurvrouw van Den Bosch en omstreken.

Wethouder Ralph Geers kwam langs, sprak met een aantal bewoners en met de wijkbeheerder van Woonstichting Joost. De wethouder ging zelfs aan de slag en hielp buurvrouw Jenny om stenen weg te halen voor de aanleg van haar geveltuintje. Buurtgenoot Marielle uit de Tielekeshoeven was kampioen tegelwipper: zij wipte maar liefst het record van 194 tegels!!! Zij kreeg gelukkig spontaan hulp van een aantal buurtgenoten om de tegels in de container te krijgen.

Een dag als deze levert sowieso niet alleen meer groen op in de buurt. Door het samen te doen brengt het ook meer verbinding en saamhorigheid. Zo wordt onze wijk (nog) groener, biodiverser, gezelliger en gezonder!

 

Jeroen van Lente ontwierp het bordje Buurtnatuur. Speciaal voor geveltuintjes en boomspiegels in de straat. Dit om te voorkomen dat het bodemleven en kwetsbare plantjes weg geschoffeld of geblazen worden. 

Scroll naar beneden voor meer informatie over de workshop van De Groene Buurvrouw. Ook vind je daar verschillende websites met meer informatie over boomspiegels, ecologisch en biologisch tuinieren. 

De gemeente 's-Hertogenbosch plaatste een container
voor tegels. 
Woonstichting Joost plaatste een
container voor wit zand.

De dag ging van start met een workshop
van De Groene Buurvouw

Wethouder Ralph Geers van de gemeente 's-Hertogenbosch werd ontvangen door buurtbewoner Jeroen van Lente.

(foto: Sandra Peerenboom)

Op deze dag hebben we natuurlijk ook onze elektrische deelauto in de wijk gepromoot! Met deelauto's maak je immers ook meer leef- en speelruimte voor mensen, dieren en planten! We hopen dat er nog veel meer buurtgenoten mee gaan doen. Meer autodelers betekent uiteindelijk veel minder auto’s in onze straten. Daar wordt de wijk zoveel mooier en gezelliger van! Daarnaast is het goed voor je eigen portemonnee (zeker nu de benzineprijzen zo hoog zijn) én goed voor het milieu en een duurzame toekomst. Het leuke is dat de mensen met wie je de auto deelt allemaal in de buurt wonen. De (tweede) auto weg doen is een hele grote stap. Maar als je al deze voordelen op een rij zet dan krijg je er ook heel erg veel voor terug!

MEER WETEN?

Wil je ook meedoen en mee-delen? Meld je dan vooral aan! Dat kan via deze link:

https://www.onzeauto.com/samenslimrijden/rosmalen


Workshop De Groene Buurvrouw

Als kick off van de tegelwip-actie in de wijk nodigden we Groene Buuurvrouw Carlijn Krielaars uit om een workshop te geven. De workshop was lekker buiten, op het Heijmansveldje in de wijk Sparrenburg. En wat was het een super leuke en leerzame workshop! De belangrijkste tips van de groene buurvrouw:

 

De bodem is de basis

Zorg voor een goede bodemBijv met mulchen (bladeren: liefst niet teveel eik), bentoniet om het vocht vast te houden, cacao doppen, houtsnippers, snoeiafval (klein geknipt). Werk in laagjes. Door veel organisch materiaal door het zand te mengen ontstaat er een rijk bodemleven van micro-organismen, schimmels en beestjes. Dit draagt allemaal bij aan de biodiversiteit van de bodem. Onthoud: wormen zijn je allerbeste vrienden en je gratis personeel! Wil je wormen aantrekken: ze zijn dol op koffiedrap!

Dood hout in de tuin is een bron van leven! Dus leg ergens een boomstronk neer en geef je tuin een bio-boost!!!

Belangrijk voor de bodem, de beestjes en voor onze eigen gezondheid: KOOP BIOLOGISCHE PLANTEN, BLOEMEN EN BLOEMBOLLEN

Planten die je koopt bij de grote tuincentra en telers zitten helaas vol pesticiden of bestrijdingsmiddelen tegen schimmels. Niet kopen en in je tuin zetten dus.

 

Kies beplanting die past in de omgeving

Onze wijk is een boomrijke omgeving met zure grond en veel schaduw. Houd hier rekening mee als je planten en bloembollen uitkiest. Lavendel groeit bijvoorbeeld NIET goed in een zure grond.

Goede schaduwplanten
Salomonszegel (heel mooi!), bloembollen (biologisch!), sneeuwklokjes, bosanemoontjes, lieve vrouwe bedstro, bosviooltjes, judaspenning, vergeet-mij-nietjes, longkruid, dovenetel, blauwedruifjes, sneeuwroem.

Tips voor de boomspiegel (de grond rondom een boomstam)
akkerbloemenmengsel, lelietjes van dalen, tongvaren….

Plantjes en bloemen voor in de zon
Vleesbes (‘Sarcococca’): niet eetbaar, goede vervanging voor buxus: bloeit in de winter, bloeit in de winter, ruikt heerlijk, wintergroen en kan goed tegen zure grond.
Sering (schiet overal uit, goed voor de vogels) en judaspenning

Klimmers
Kamperfoelie, Wilde Wingerd (ook mooi tegen een boom aan laten groeien en klimop (goed voor de bijen als die gaan bloeien)

En vooral inheemse plantjes de ruimte geven. Paardenbloemen zijn heel bijzondere bloemen! En sommige vlinders zoals de Atlanta leggen alleen eitjes op de brandnetel. Dus als je durft: laat ook op sommige plekjes wat brandnetel staan!

Foto: Sandra Peerenboom

Meer over De Groene Buurvrouw

Bij Carlijn Krielaars, De Groene Buurvrouw, kun je terecht voor tal van kleinschalige, persoonlijke, groene (stads)projecten. Geveltuintjes maken, je tuin onttegelen, een saai balkon vergroenen en re-stylen, dat hoekje in je tuin waar niks wil groeien, noem maar op. De Groene Buurvrouw weet hoe je dit kan aanpakken en waar je moet beginnen.

 

Samenwerken met de natuur

De Groene Buurvrouw tuiniert met respect voor de bodem, dieren en milieu: inheems, gifvrij en waar het kan biologisch. Niet alles kaal harken, omspitten en uitroeien, maar juist verwonderd zijn over wat de natuur zelf bedenkt. Sámenwerken met de natuur, niet in strijd ermee. Dan kan je vaak ook dat zogenaamde ‘onkruid’ laten staan omdat juist dáár een onverwacht mooie bloem in komt waar de bijen, de vlinders en de vogels heel blij mee zijn.

Wil je meer weten over de Groene Buurvrouw?

Neem dan eens een kijkje op haar website www.degroenebuurvrouw.nl en volg haar op instagram @degroenebuurvrouw


Meer inspiratie? Meer weten?

Doe op deze sites inspiratie op en vind meer informatie over boomspiegels, ecologisch en biologisch tuinieren.

Hieronder een aantal leuke websites op een rij:

 

Een goede bodem is de basis: